ΣΑΝΤΥ ΝΙΚΟΛΑΡΕΑΣ , ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ

ΣΑΝΤΥ ΝΙΚΟΛΑΤΕΑΣ  ΜΙΑ ΔΙΕΝΘΗΣ ΠΡΩΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ

Κάπου μεταξύ Λονδίνου ,Νέας Υόρκης και  Αθήνας βρίσκεται  συνεχώς ο Σάντυ Νικολαρέας, η λαμπερή αυτή προσωπικότητα της τέχνης. Αμέτρητα τα πράγματα που έχει κάνει στην καριέρα του . Γλυπτά, πίνακες, σκηνικά θεάτρου, παρουσιάσεις βιβλίων,  συγγραφή βιβλίων, αρχαιολογικές έρευνες, παρουσιάσεις ποίησης,κινητοποιήσεις για την πατρίδα του, με τελευταίο μεγάλο  επίτευγμα του την δημιουργία του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτισμού που έχει  ήδη ξεκινήσει τις επιτυχημένες εκδηλώσεις του. Πρόσφατα παρουσίασε έκθεσή του στη Δημοτική πινακοθήκη του Πειραιά με τη θρυλική συλλογή του ΤΟ ΑΓΓΙΓΜΑ ΤΟΥ ΜΙΔΑ ενώ τον χειμώνα που μας πέρασε μας έδειξε τους Αρχάγγελούς του . Έχει αμέτρητους φίλους και θαυμαστές αλλά και μια υπέροχη σύζυγο την Aida που είναι κοντά του σε κάθε του βήμα. Επιφανείς Άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων έχουν αναγνωρίσει τη δουλειά του Σάντυ όπως ο κορυφαίος ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που στο κέίμενo του μπορεί να διακρίνει κάποιος το μεγαλείο της τέχνης του Σάντυ Νικολαρέα.

 

«Πολυδιάστατος  με  πολυκύμαντη, προικισμένη  προσωπικότητα ο καλλιτέχνης-δημιουργός Sandi Νικολαρέας  σε όλη τη διάρκεια της γόνιμης  πορείας του λειτουργεί πολυσήμαντα. Σε διαφορετικές κλίμακες, επιφάνειες και επίπεδα. Εισάγει το κοινό σ ένα κόσμο ποικίλων συναισθημάτων, σε  ένα τόπο στον οποίο οι  καταθέσεις του  δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά  την  σημαντική έμπνευση  του. Σκέπτεται, συλλογίζεται, εμβαθύνει  και καθοδηγεί τις  χρωματιακές και σχεδιαστικές  οντότητες χρησιμοποιώντας τη προσθήκη  των ανάλογων  υλικών που δένουν επιδέξια και αυτόνομα στις φόρμες που φιλοτεχνεί. Η ζωγραφική του  είναι ευχάριστη, καθησυχαστική. Στις γλυπτικές κατασκευές  αλλά και στις εικαστικές αποτυπώσεις του το περιεχόμενο, η μάζα και η ύλη εκθέτουν  μια  αναπαράσταση  με αρχαιοελληνικές αναφορές  που φορτίζει τον θεατή προς μια αισθαντική κατεύθυνση. Παρακολουθώντας και  θαυμάζοντας τα  επιτεύγματα του νιώθουμε  την επιθυμία  να δούμε την πραγματική εικόνα και γρήγορα αντιλαμβανόμαστε  την  ιδιαίτερη σημασία της. Η  τεχνική του  αγγίζει τη ματιά και  έλκει την ψυχή, αντικρίζει τη σκέψη .Την αγκαλιάζει ώστε να αντιληφθεί  τη απεικόνιση που μας περιβάλλει  και ταυτόχρονα  να  ζούμε την  αντίθεση που γεννιέται από τη  ποιητική ένταση με  την οποία κάθε έργο  μπορεί να υπάρξει ως ξεχωριστό μοντέλο   με εξωτερικό πρόσχημα .

Εμπεριστατωμένα κινείτε μέσα από την ενδοσκόπηση της  εσώτερης  εννοιακής αποκάλυψης.

Η ελληνογενής δημιουργία του  γίνεται  με τη συμμετοχή της ελληνόπρεπης προσέγγισης  που  ως ενέργεια  βρίσκεται  σε  μια διαδικασία  άσκησης του βλέμματος και πάλης των σχεδιασμών. Είναι ο καλλιτέχνης της όρασης  των παραστάσεων και της  ιδέας . Η συνθετική οργάνωση του καθηλώνει. Μας κάνει να χαρούμε με απόλαυση το σύνολο όσο και τα μέρη που λάμπουν στο φως μέσα από το ανεξίτηλο χρώμα .Οι  συνθέσεις  του  αποτελούν ευπρόσδεκτα μια συνειδητοποιημένη πράξη εφαρμογής  τάσεων και σχολών  που παραπέμπουν σε νεωτεριστικές,  μεταμοντέρνες και  εκλεκτιστικές αποκλίσεις. Η  ενασχόληση του  εκπέμπει   μια  ενδελεχή διαλεκτική μελέτη του εσώτερου βιόκοσμου  που έντονα ενορχηστρώνεται σε ιδεογραφικές αφετηρίες μέθεξης.

Ενέχει  έντονα τη διακοσμητική υφή και το αιώνιο κάλλος  που προκαλεί ανατρεπτικά  την ενατένιση  του  χώρου-χρόνου.

Διακριτικά  ο  Sandi Nικολαρέας  εμβάλλει, ορθοστηλώνει ,ακτινογραφεί και ονοματογραφεί  τους μύθους.

Με άψογη σχεδίαση προβάλλει  πολυποίκιλα τη  γνώση της ιδεογραμμικής  παράθεσης σε μελετημένες   καταλήξεις που ξεδιπλώνουν ένα περιβάλλον με σκηνές  που κυριαρχούν αποσπασματικά, ανασυνθέτουν  και  μετουσιώνουν τη  κατάσταση μέσα από τη γραφή  και τη θέαση του αποτελέσματος.

Σε όλες τις συλλήψεις και τα συμπλέγματα  πρωταγωνιστούν  τα μορφικά και τα  ζωτικά χρώματα  με διακριτικά χαρακτηριστικά   που δηλώνουν  μια ταυτότητα  ενώ συνδέονται μεταξύ τους μέσα από μοναδικές καλύψεις  που  υφολογικά εκπέμπουν πολυπρόσωπες θεάσεις και θέσεις»

Σάντυ Νικολαρέας, ένας λαμπρός καλλιτέχνης, μια διεθνής προσωπικότητα,ένας μεγάλος Έλληνας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Άγγελοι και Αρχάγγελοι

 

 

Με την σύζυγό του Aida

H Aidμε την αγιογράφο Μαριλένα Φωκα

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτισμού

Από την Αποκάλυψη του Ιωάννη

 

Με το ιστορικό τέχνης Λεόντιο Πετμεζά και την αγιογράφο Μαριλένα Φωκά

Με τον ιστορικό τέχνης Λεόντιο Πετμεζά που προλόγισε την έκθεσή του

Ελένη Καλοφώνου