H ROXY ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΦΩΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ LOVE THE STRAYS

Η Roxy της Μαριλένας  Φωκά από το χώρο των γυρισμάτων

Μια πανέμορφη σκυλίτσα , τη Roxy , δημιούργησε η Αγιοράφος Μαριλένα Φωκά  που πριν την μεγάλη ατομική της έκθεση στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης  φιλοτέχνησε το γνωστό τετράποδο για της ανάγκες της πολυμορφικής έκθεσης LOVE THE STRAYS που έγινε στο Κλωστήριο στις 6 Απριλίου. Την έκθεση διοργάνωσε ο  Χρήστος Πετρίδης ενώ την ταινία Roxy σκηνοθέτησε ο Αντώνης Σαμοθράκης. Στην ταινία έλαβαν μέρος γνωστο΄ηθοποιοί αλλά και ΄΄εργα των εικαστικών που πήραν μέρος στην έκθεση.

Η Μαριλένα Φωκά φιλοτέχνησε επίσης την εικόνα του Αγίου Μόδεστου που είναι ο προστάτης των ζώων και εκτέθηκε μαζί με το πορτραίτο  της Roxy που κατά γενική ομολογία είχε φυσικότητα και ξεχώρισε. Ο κορυφαίος Θεωρητικός και Ιστορικός Τεχνης ,Λεόντιος Πετμεζάς, προσέγγισε θεωρητικά το έργο γράφοντας,
"H ενδιαφέρουσα εκδοχή της Roxy από την Μαριλένα Φωκά αποδίδεται στον παρόντα πίνακα τονίζοντας τα ατομικά χαρακτηριστικά και τις ουσιώδεις καταβολές του θέματος.
Η δημιουργός μας εισάγει στο θαυμαστό κόσμο των συμπαθητικών τετράποδων ,ένα κόσμο που αναμφίβολα συνυπάρχει με τα θεμέλια της ζωής. Η απλότητα στη σύλληψη και η καθαρότητα στο ύφος που χρησιμοποιεί ενδυναμώνουν ευρηματικά την εκτέλεση που κατορθώνει να μεταφέρει στην επιφάνεια το βάθος της χρωματκής διεργασίας που απεικονίζει. Μέσα από αυτές τις διαδρομές υπάρχει ο πετυχημένος ειρμός της εικόνας που μεταδίδει ένα κλίμα έμπνευσης υπερβατικό σχεδιαστικά. Η τεχνική της ζωγράφου έχει βάσεις κωδικοποιημένες με ιδιαίτερη φροντίδα και επιμέλεια ώστε να είναι εξασφαλισμένη η αρτιότητα και η ποιότητα που αναδύεται πάνω σε μελετημένες καταλήξεις που ξεδιπλώνουν τη σκηνή .Βέβαια παντού κυριαρχεί η φύση ως θέση ζωτικότητας. Είναι ο κύριος πρωταγωνιστής που αναγνωρίζεται καθώς έχει διακριτικά χαρακτηριστικά που δηλώνουν ξεκάθαρα την ταυτότητα της και συνδέεται με σχετική σημασία στην εικονιζόμενη διαπραγμάτευση. Με μοναδικότητα και επίσημη χροιά η Μαριλένα Φωκά εκπλήσσει με την στερεότητα στη διάρθρωση της σύνθεσης της που οργανωμένη παρατακτικά διακρίνεται από αρμονία διάθεσης, που σίγουρα δένει και φυσικά εντάσσει αδιάσπαστα το έργο στη συνολική σημαίνουσα διαδικασία.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

Η λεκθεση που είχε τεράστια επιτυχία διήρκεσε μέχρι τις 10 Απριλίου.


Η ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΦΩΚΑ



Νίκος Τριπολίτης