"ΣΗΜΕΡΟΝ ΚΡΕΜΑΤΑΙ ΕΠΙ ΞΥΛΟΥ" ΜΙΑ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΦΩΚΑ-ΛΕΟΝΤΙΟΥ ΠΕΤΜΕΖΑ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ GIFA ΣΑΝΤΥ ΝΙΚΟΛΑΡΕΑ!!!!!

«ΣΗΜΕΡΟΝ ΚΡΕΜΑΤΑΙ ΕΠΙ ΞΥΛΟΥ». ΜΙΑ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ. Μ. ΦΩΚΑ-Λ.ΠΕΤΜΕΖΑ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ GIFA ΣΑΝΤΥ ΝΙΚΟΛΑΡΕΑ!!!!!!

«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι την γην κρεμάσας». Αυτόν τον υπέροχο ύμνο της Μ.Παρασκευής είχαν  στο νου τους η Μαριλένα Φωκά και ο κορυφαίος ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς όταν φιλοτέχνησαν τον Αύγουστο στη Ζάκυνθο αυτήν την εικόνα του Ιησού σε μια στιγμή κατάνυξης. Το νησί της Ζακύνθου είναι γνωστός προορισμός εκτός από την CARETTA-CARETTA και για τον θρησκευτικό τουρισμό του μια και φιλοξενεί στους κόλπους του το σεπτό σκήνωμα του πολιούχου του  Αγ. Διονυσίου που εορτάζει στις 24 Αυγούστου.

 Η εικόνα των Φωκά-Πετμεζά εκτέθηκε χθες από την ART WAY στα πλαίσια της εκδήλωσης ΖΩ-ΓΡΑΦΗ-ΖΩ σε μια βραδιά ποίησης και ζωγραφικής. Ο ΙΗΣΟΥΣ ΠΑΣΧΩΝ  ανήκει σε μια σειρά έργων της γνωστής αγιογράφου Μαριλένας Φωκά με τον τίτλο ΣΤΑΥΡΩΣΙΣ .Για αυτή την εικόνα ο σπουδαίος ζωγράφος, σκηνογράφος ,συγγραφέας , ιδρυτής και πρόεδρος του ΙΝΣΤΙΤΟΎΤΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ(GIFA) που δίνει τόσο έντονα και ουσιαστικά παρών στα καλλιτεχνικά δρώμενα  έγραψε,

« O Ιησούς Πάσχων! Μία αγιογραφία της Μαριλένας Φωκά και του θεωρητικού της τέχνης Λεόντιου Πετμεζά. Το συγκεκριμένο έργο χαρακτηρίζεται από έντονο λυρισμό αποτυπώνοντας την οδύνη και τον πόνο του Κυρίου. Η θέση του Ιησού βρίσκεται χαμηλά στην εικόνα τονίζοντας το δραματικό στοιχείο, το ίδιο και o σταυρός που αποτυπώνεται ψηλά στο έργο προμηνύοντας την τρομερή κατάληξη...σημαντικό εύρημα των καλλιτεχνών η πλάγια θέση του σταυρού αφού η όρθια αρμόζει μόνο στην σταύρωση! Στο έργο συναντάμε πρωτοτυπία στην απόδοση ,όπως στην αποτύπωση του ξύλου που γίνεται με ρεαλιστικά στοιχεία. Η εικόνα έχει αναφορά από τον Φώτη Κόντογλου. Η απόδοση της σάρκας γίνεται με εξαιρετικά δουλεμένους φωτισμούς! Το έργο παρ' ότι κινείται στα πλαίσια της Κρητικής σχολής έχει κάποια φιλελεύθερα στοιχεία.. Ένα έργο κλασσικό και συνάμα μοντέρνο όσο επιτρέπουν οι κανόνες και οι συνθήκες της εικονογραφίας. Το έργο με συγκίνησε πραγματικά και με χαρά μου θα το συμπεριλάβω στο μέλλον σε άλλες παρόμοιες εκθέσεις! Εύχομαι σε όλους τους αναγνώστες καλό Άγιο Πάσχα και καλή Ανάσταση..τις ευχές μου σε όλους!»

Σάντι Νικολαρέας.

(ζωγράφος-συγγραφέας ιδρυτής του Ελληνικού Ινστιτούτου Τέχνης και Πολιτισμού)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

ΤΟ GIFA

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ GIFA ΣΑΝΤΥ ΝΙΚΟΛΑΡΕΑΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ " Ο ΙΗΣΟΥΣ ΠΑΣΧΟΝ"ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΦΩΚΑ ΚΑΙ ΛΕΟΝΤΙΟ ΠΕΤΜΕΖΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΠΙΝΑΚΑ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΥ ΠΕΤΜΕΖΑ

 

 

Μαρία Καρρά