ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΦΩΚΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ


Η Μαριλένα Φωκά και ο Λεόντιος Πετμεζάς από την βραδιά της ατομικής έκθεσης της δημιουργού ΜΕΘΕΞΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ

" H αγιογράφος Μαριλένα Φωκά στον πίνακα της Αγιο Πνεύμα αξιοποιεί ευπρόσδεκτα την τομή της ιδεογραφίας και της ιδιαιτερότητας του θέματος  ενώ γόνιμα  ενδυναμώνει την αείζωη αλήθεια του.
Μέσα από  ευθείες σχηματικές διαδρομές  και με συνακόλουθο την παρέμβαση του έντονου χρώματος επιτρέπει   στη προοπτική της αγιογραφίας υφής να  μεταβιβάζει στο κοινό  τα αισθήματα σεβασμού, κατάνυξης και πίστης που εκπέμπει.
Η  σύλληψη της εμφορείται από την  κυβιστική απόκλιση και  προβάλει την  πρόσβαση στην ιχνηλασία μιας προσωπικής  εμβάθυνσης και ενδοσκόπησης  στο θείο στοιχείο που διαθέτει και την οποία κοινωνεί στο θεατή. Σύμφωνα με τη χριστιανική διδασκαλία τονίζει την υπόσταση του πρόσωπου  της Αγίας Τριάδας που μοιράζεται την ίδια ουσία-ύπαρξη  με τον Πατέρα και τον Υιό, που συμπροσκυνείται και συνδοξάζεται με τον Πατέρα και τον Υιό.
Η διαπραγμάτευση της εικονογραφικά με τη μορφή του περιστεριού και το υπόλοιπο διάκοσμο με τα σύμβολα λειτουργεί διαδραστικά  σε ακριβή συνδυασμό με την μορφική  απεικόνιση καθώς  συμπράττει ευλαβικά  με την ευκρίνεια που υπάρχει  στη συναισθηματική φόρτιση.
Η εικόνα εμπεριέχει την  αμεσότητα της απτότητας και μια σχετικότητα που συγκινεί απόλυτα . Κατέχει  το ξεχωριστό στοιχείο που διαθέτει η δύναμη της ατομικότητας και  εκδηλώνει την  αφοσίωση της δημιουργού στο ιδεατό..." Με αυτά τα λόγια εκφράστηκε ο διεθνής θεωρητικός -ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς για τη μοναδική αποτύπωση της Μαριλένας Φωκά για Το Άγιο Πνεύμα. Η  εικόνα που απέσπασε τα περιισσότερα και καλύτερα κολακευτικά σχόλια θα ξαναεκτεθεί στην έκθεση Αγιογραφίας του Προφήτη Ηλία αύριο από τη δημιουργό .

Το Άγιο Πνεύμα της Μαριλένας Φωκά

Ελένη Καλοφώνου